Een voorproefje op het World Congress of Audiology 2024 in Parijs: wetenschapsliefde en vakidioten in overvloed

Out of the blue, maar dit voelt als een perfecte timing voor een blog over iets waar ik ontzettend naar uitkijk: het World Congress of Audiology 2024.

Dit keer in Parijs, en dat is voor de verandering lekker dichtbij! Waar dit soort wereldcongressen vaak aanvoelen als iets dat letterlijk aan de andere kant van de wereld plaatsvindt, is deze editie binnen handbereik. Een treinreisje met de Eurostar vanuit Aken, en voilà: ik sta in het hart van Parijs, klaar om me te laten onderdompelen in alles wat audiologie te bieden heeft.

Grappig genoeg verblijf ik in een hotel aan de Pierre Curie-straat, een plek die het wetenschappelijke karakter van deze trip al goed neerzet. Want zeg nou zelf, wat ademt meer wetenschap dan de naam Pierre Curie?

Audiologie is natuurlijk ook puur wetenschap. Horen gaat verder dan alleen de oren – ons brein speelt hier een cruciale rol in. En dat is precies waarom ik zo enthousiast ben over dit congres.

Het programma dat al beschikbaar is, geeft een intrigerend inkijkje in onderwerpen zoals tinnitus, cognitieve gedragstherapie (CBT), en psycho-audiologie. Vooral dat laatste fascineert me: wat doet ons brein precies met geluid?

Naast de inhoudelijke verdieping is er ook de belofte van inspirerende ontmoetingen. Wetenschappers en collega-audiologen van over de hele wereld komen samen. Een smeltkroes van vakidioten, en daar kan ik persoonlijk enorm van genieten. Samen praten over de nieuwste ontwikkelingen, ervaringen uitwisselen, en nieuwe inzichten opdoen – dat maakt zo’n congres voor mij tot een hoogtepunt.

De sfeer, de interactie en de passie die iedereen deelt voor dit vakgebied zorgen ervoor dat je altijd met een hoofd vol ideeën terugkomt. Ergens lijkt het een beetje op een audiologische speeltuin voor volwassenen: even helemaal losgaan in je vakgebied en je onderdompelen in nieuwe kennis en innovaties. Inspiratie ten top!

En ja, misschien heeft het iets extra’s dat het in Parijs is. De stad van licht, kunst en cultuur, gecombineerd met wetenschap en audiologie? Dat klinkt als de perfecte mix. Dus, ik tel alvast af, de komende dagen neem ik je mee in de wereld van de audiologie! World Congres of Audiology 2024!