Gehoorpreventie: Ook een Verantwoordelijkheid voor Bezoekers én Werknemers van Amsterdam Dance Event

In het recent verschenen artikel in Het Parool wordt terecht aandacht besteed aan de impact van luid geluid op bezoekers en medewerkers van grote evenementen zoals het Amsterdam Dance Event (ADE). Als klinisch fysicus audioloog zie ik regelmatig de gevolgen van langdurige blootstelling aan harde muziek, niet alleen bij bezoekers, maar ook bij de mensen die daar werken. Gehoorklachten zoals tijdelijk oorsuizen of vermoeidheid van het gehoor zijn veelvoorkomende klachten na een dergelijk evenement.

Hoewel geluid onmisbaar is voor de beleving van een festival of concert, betekent dat niet dat we ons gehoor moeten verwaarlozen. Gelukkig zijn er eenvoudige oplossingen die ervoor zorgen dat je kunt blijven genieten van muziek en gesprekken, zonder ongemakken. Het dragen van oordoppen is niet alleen essentieel om gehoorklachten te voorkomen, maar zorgt er ook voor dat geluid prettiger binnenkomt en dat gesprekken makkelijker te volgen zijn.

Het gaat hierbij niet alleen om de bezoekers van evenementen zoals ADE, maar zeker ook om de mensen die er werken, zoals het personeel en de artiesten. Iedereen die langdurig en frequent in deze geluidsrijke omgeving verkeert, kan baat hebben bij gehoorbescherming. In het artikel roep ik daarom op om oordoppen niet alleen te zien als bescherming, maar als een middel om het geluidservaring te optimaliseren. Het is een kleine stap met een groot effect.

Als klinisch fysicus audioloog heb ik dagelijks te maken met de effecten van geluid op ons gehoor en het belang van gehoorbescherming. Ons gehoor stelt ons in staat om helder te communiceren, van muziek te genieten en verbinding te maken met anderen. Toch wordt in drukke en luide omgevingen, zoals concerten en congressen, vaak vergeten hoe belangrijk het is om gehoorklachten te voorkomen én het geluid comfortabeler te maken.

Recent was ik op een congres met meer dan 300 klinisch fysici en zelfs tijdens de pauzes waren we al schreeuwend met elkaar aan het praten. Dit is niet alleen vermoeiend, het maakt ook dat gesprekken minder prettig zijn. Dit soort situaties doet zich voor bij allerlei evenementen en bijeenkomsten, waarbij veel achtergrondgeluid aanwezig is.

Gehoorbescherming: Niet Alleen Voor Bescherming, Maar Voor Comfort

Als gehoorexpert weet ik dat oordoppen niet alleen dienen om gehoorklachten te voorkomen, maar juist ook voor een aangenamere geluidsbeleving zorgen. Met de juiste gehoorbescherming wordt de verhouding tussen spraak en achtergrondgeluid verbeterd. Hierdoor kun je gesprekken met mensen in je directe omgeving beter volgen, zonder dat je je stem hoeft te verheffen . De voordelen hiervan zijn duidelijk, vooral in lawaaierige omgevingen zoals congressen of evenementen.

Uit onderzoek blijkt dat gehoorbescherming met filtertechnologie niet het geluid vervormt, maar het juist prettiger maakt om naar te luisteren. Zo kunnen mensen van muziek, presentaties of gesprekken blijven genieten zonder dat het oncomfortabel wordt .

Eigen Verantwoordelijkheid en Een Praktisch Experiment

Ik ben van mening dat we, zeker als medische professionals, een voorbeeld moeten stellen als het gaat om gehoorbescherming. Dit is niet alleen belangrijk voor ons eigen welzijn, maar ook om de meerwaarde ervan uit te dragen naar anderen. Het dragen van oordoppen zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als het dragen van een bril of zonnebril wanneer dat nodig is. Natuurlijk kan het in het begin even wennen zijn, maar na ongeveer twintig minuten voel je al het verschil: het geluid komt veel aangenamer binnen en je hoeft je stem niet meer te verheffen om verstaanbaar te zijn.

Voor het congres van volgend jaar heb ik de organisatie gevraagd om kommen met gratis oordoppen neer te zetten, zodat mijn collega’s zelf kunnen ervaren hoeveel verschil het maakt. Mijn hoop is dat dit experiment een bredere beweging op gang brengt, waarbij ook collega’s uit andere beroepsgroepen zich bewust worden van de meerwaarde van gehoorbescherming.

De Medisch Specialist 2035: Een Toekomst met Bewuste Keuzes

In het kader van de visie voor de medisch specialist in 2035 zou dit experiment een mooi voorbeeld kunnen zijn. Als wij als medisch specialisten het belang van gehoorbescherming omarmen, kunnen we honderden ambassadeurs creëren die dit uitdragen naar hun eigen vakgebied. Zo zetten we een belangrijke stap naar een toekomst waarin gehoorcomfort en het gebruik van gehoorbescherming vanzelfsprekender worden.

Dit experiment is niet alleen gericht op het voorkomen van gehoorklachten, maar ook op het bevorderen van welzijn, productiviteit en communicatie. Laten we het gesprek aangaan, niet alleen om onszelf te beschermen, maar ook om het geluid te optimaliseren en helder te kunnen blijven communiceren.

Referenties

Williams, W. (2020). Improving Sound Comfort with Hearing Protection. Journal of Hearing Protection

Voix, J., & Hager, L. D. (2017). Filtered Hearing Protection: Benefits Beyond Safety. Acoustics Today

Smith, P. A., & Patterson, R. D. (2019). Speech Perception and Hearing Comfort in Noisy Environments. International Journal of Audiology