Kunst als belegging?

Rijk! Wie wil niet rijk zijn of rijk worden?! Maar wat is “rijk”?

Mijn definitie van rijk is; onbezorgd kunnen genieten van het leven.
Echt rijk is elke dag met een goed gevoel opstaan. Zeker weten dat die dag alles weer goed komt. Dat alles oké is.
Rijk is niet, een groot huis, dure auto, veel geld, waarschijnlijk is dat er wel vaak als je “rijk” bent, maar dat is absoluut niet het doel van rijk zijn!

Het doel is een fase daarvoor, namelijk alles in balans hebben en het leven dat je hebt is gewoon fijn, voor jou en jouw omgeving.
Vanuit deze gedachte blijkt dat het belangrijker is om te zoeken naar iets dat jou gelukkig maakt, jij het beste in bent. Iets waar je anderen meteen ook gelukkig mee maakt.

Succes vermenigvuldigt zich door het te delen.
En dat werkt.

Je zoekt iets dat in waarde (emotionele waarde) in de mensheid van belang is en schaars is. Uniek. Bijzonder. En wat maakt uniek en bijzonder? De natuur. Kijk in de natuur. Hoeveel verschil is daar niet in te vinden? Elk individu als persoon alleen al is uniek, bijzonder, maar ook elke bijzondere plek op aarde, kan al adembenemend zijn, onbetaalbaar.
En dan is de brug makkelijk gemaakt naar kunst. Want waardevolle kunst is ook uniek. Kan daardoor schaars zijn en daarmee zeer waardevol. Een mogelijkheid dus om te beleggen?

Kunst als belegging? Dat alleen al is een kunst. Maar dan wel ook alleen beleggen in bruikbare kunst. Daarmee bedoel ik, kunst die je raakt. Die je hoe ook prachtig vindt om thuis of op je werk op te hangen. Bruikbaar dus als kunst. Kunst die past in jouw omgeving en in jouw leven. Kunst waar jij blij van wordt.

Alleen, er komt een element bij, het verhaal achter de kunst, niet de intrinsieke waarde maar de nominale waarde van het kunstobject?
Wat draagt jouw kunstwerk uit? Kun je je daar mee vereenzelvigen?
Weet je zeker dat die kunstenaar wel goede bedoelingen had?
En kun jij je in zijn/haar gedachten vinden?

Want wil je gaan beleggen in kunst, dan moet kunst ook op de lange termijn haar waarde behouden of zelfs in waarde stijgen om zo voor profijt te zorgen, in een vorm van beleggen.
En dan komt iets dat heb ik me tot nog toe niet gerealiseerd, maar datgene wat in de beleggingswereld essentieel is; vertrouwen!

Vertrouwen dat het altijd goed komt en het er altijd zal zijn, ook al is het schaars en uniek.
Die combi, dat is een kunst om die te vinden, maar net dat, dat maakt Kunst!

“The most beautiful thing we can experience is the mysterious. It is the source of all true art and science.” -Albert Einstein

Voor mij persoonlijk is de definitie van beleggen; Nu iets doen of maken om er later beter van te worden. En dan ben ik er van overtuigd dat als je je eerst richt op het spirituele, dan komt de rest meestal vanzelf. Overigens voor de lezer, spiritueel hoeft in deze niet zweverig te zijn, spiritueel kan ook al zijn het ontstaan van iets in de natuur, een boom die groeit, een vlinder die zich ontpopt, wolk partijen in de lucht, de golven en het spel met het zand aan zee, je kunt het niet zo even 1 2 3 namaken, daarvoor is het te complex. Voor mij persoonlijk gebeurt dit spiritueel proces bij mijn kunstwerken. Daarin ontstaat er ook altijd iets, een proces waaraan ik wel deelneem, maar absoluut niet de leiding in heb. Ik laat het gewoon gebeuren, ik laat het ontstaan. Dat is spiritueel als je het zo bekijkt. Maar dan zie ik het kunstwerk dat hier dan door ontstaat ook voor mezelf als een soort belegging; op doek vastleggen om er later terug naar te kijken en er een goed gevoel bij te krijgen. Meer in de vorm van waardering voor het ontstane. En bij alle doeken zie ik steeds weer iets nieuws, waardoor ze voor mij elke keer weer meer waarde krijgen, als in emotioneel, qua geviel, als ook in het werk op zich, de bijzondere structuren die door het proces ontstaan zijn. En ja, als ik die waarde dan uiteindelijk in iets moet uitdrukken om dat aan een ander door te geven, daarvoor hebben we ooit geld bedacht. Nu denk ik dat het woord beleggen in deze tijd naar enkel beleggen in geld gegroeid is, hoe haal ik er zoveel mogelijk geld uit, waarbij ik dus van mening ben dat als dat het doel is, enkel meer geld te verkrijgen, je met kunst net de plank helemaal mis slaat.

De waarde die je aan een kunstwerk geeft is in eerste instantie vanuit je hart, een emotie, een gevoel, om dat dan uiteindelijk in iets uit te drukken hebben we geld bedacht, maar ja, sommige dingen blijven onbetaalbaar! Dan is die nominale waarde, het spirituele element, zo groot, dat is bijna niet in geld uit te drukken. En dat noemen we meestal; een wonder! Wonderbaarlijk. En dat is zeer uniek. Schaars en bijzonder. En maar voor enkelen weggelegd. Dat is dan voor de gewone burger, onbetaalbaar.
Zo lijkt!

Maar degene die goed kijkt, ziet pas echt hoe mooi het is!

Want die waarde, die is niet het geld, maar de emotionele spirituele waarde! En die, die maak je zelf. Zij die pas een kunstwerk gaan waarderen op het moment er een prijskaartje van twee miljoen bij hangt, zij kijken niet naar wat het nu echt voor hun waard is. Maar kijken enkel naar “het geld”.

Ben je zelf niet creatief en wil je beleggen in kunst, dan is het dus kunst een kunstenaar te vinden waar je vrijwel zeker van weet dat die succesvol gaat zijn, nog voor jou betaalbare kunst maakt, maar waarvan je vrijwel zeker weet dat die kunst in de loop van de tijd schaars gaat zijn.

Zal ik een geheim verklappen, als je tot hier nu al gelezen hebt, weet ik vrijwel zeker dat je het begrepen hebt!;)