Bitcoin of kunst als belegging?

De bitcoin, maar alle andere cryptomunten verliezen weer in waarde. Een farce was het weer, erger nog dan de contemporary art bubble van de jaren 90. Beleggen in objecten, in iets om er heel rijk mee te worden of rijk te blijven. Rijk! Wie wil niet rijk zijn of rijk worden?! Maar wat is “rijk”?

Mijn definitie van rijk is; onbezorgd kunnen genieten van het leven.
Echt rijk is elke dag met een goed gevoel opstaan. Zeker weten dat die dag alles weer goed komt. Dat alles oké is.
Rijk is niet, een groot huis, dure auto, veel geld, waarschijnlijk is dat er wel vaak als je “rijk” bent, maar dat is absoluut niet het doel van rijk zijn!

Het doel van rijk zijn is een fase daarvoor, namelijk alles in balans hebben en het leven dat je hebt gewoon fijn is, voor jou en jouw geliefde omgeving.

Vanuit deze gedachte blijkt ook dat het bijvoorbeeld in het zoeken naar werk of voor jongeren die nog niet weten wat ze later willen worden en toch al een studiekeuze moeten maken, dat het van groot belang is om vooral te zoeken naar iets dat jou gelukkig maakt, jij het beste in bent.

Want uiteindelijk is ieder individu uniek. Heeft iedereen een eigen talent. Biljoenen mensen op deze aarde en iedereen is verschillend. Wil bijzonder zijn. Maar hoe kun je dan tijk zijn? Wat is het wat waardevol is? Zie de bitcoin, het virtuele goud. Het “vinden” van een nieuwe bitcoin noemen ze ook “minnen”, net als bij goud zoeken. Je zoekt iets dat in waarde (emotionele waarde) in de mensheid van belang is en schaars is. Wat iedereen wil hebben, maar toch uniek is. Bijzonder. Niet zo maar even na te maken is. En wat maakt uniek en bijzonder? De natuur. Kijk in de natuur. Hoeveel verschil is daar niet in te vinden? Elk individu als persoon alleen al is uniek, bijzonder, maar ook elke bijzondere plek op aarde, kan al adembenemend zijn, onbetaalbaar.
En dan is de brug naar kunst makkelijk gemaakt. Want waardevolle kunst is ook uniek. Kan daardoor schaars zijn en daarmee zeer waardevol. Een mogelijkheid dus om te beleggen?

Kunst als belegging? Dat alleen al is een kunst. Maar dan wel ook alleen beleggen in bruikbare kunst. Daarmee bedoel ik, kunst die je raakt. Die je hoe ook prachtig vindt om thuis of op je werk op te hangen. Bruikbaar dus als kunst. Kunst die past in jouw omgeving en in jouw leven. Kunst waar jij blij van wordt. Want stel dat het dan niets wordt, heb je nog altijd een kunstwerk dat jij mooi vindt, dat jou persoonlijk iets brengt. Bij cryptomunten, heb je helemaal niets, mocht de koers in elkaar vallen.

Alleen bij kunst komt er een element bij, het verhaal achter de kunst, niet de intrinsieke waarde maar de nominale waarde van het kunstobject?
Wat draagt jouw kunstwerk uit? Kun je je daar mee vereenzelvigen?
Weet je zeker dat die kunstenaar wel goede bedoelingen had?
En kun jij je in zijn/haar gedachten vinden?

Zeer actueel zijn nu de kunstbeelden van strijders van vroeger, waarbij slavernij of andere zeer negatieve aspecten aan gekoppeld zijn, dan verliest een kunstwerk meteen in waarde.

Wil je gaan beleggen in kunst, dan moet kunst ook op de lange termijn haar waarde behouden of zelfs in waarde stijgen om zo voor profijt te zorgen, in een vorm van beleggen.
En dan komt iets dat heb ik me tot nog toe niet gerealiseerd, maar datgene wat in de beleggingswereld essentieel is; is vertrouwen!

Vertrouwen dat het altijd goed komt en het er altijd zal zijn, ook al is het schaars en uniek.
Die combi, dat is een kunst om die te vinden, maar net dat, dat maakt Kunst!

“The most beautiful thing we can experience is the mysterious. It is the source of all true art and science.” -Albert Einstein

Als natuurkundige mijn grootse voorbeeld, relativiteitstheorie is een geniale vondst voor de mensheid. Sowieso was Einstein een genie in alles wat ons mens mens maakt. Het kunnen beschrijven in formules van alles wat we zien en gebeurt om ons heen. De krachten in het heelal, tijd en massa. Maar Einstein had ook zicht op wat er met ons mensen gebeurt, samenleving, rassen en standen.

Beleggen. Voor mij persoonlijk is de definitie van beleggen; Nu iets doen of maken om er later beter van te worden. Beleggen voor mij is dus niet meer geld genereren, maar een verrijking van jezelf. Je eigen spirit.

Spiritualiteit heeft te maken met een persoonlijke innerlijke ervaring. Onverklaarbare krachten. Iets wat wij niet kunnen verklaren met natuurkundige wetten en wiskundige formules. Spiritualiteit hoeft in deze niet zweverig te zijn, spiritueel kan ook al zijn het ontstaan van iets in de natuur, een boom die groeit, een prachtige vlinder die zich uit een rups ontpopt, wolkpartijen in de lucht, de golven en het spel met het zand aan zee, we kunnen het wel al beschrijven hoe het ontstaat, maar je kunt het niet zo maar even 1 2 3 namaken, daarvoor is het te complex. In deze tijd zijn we het allemaal zo vanzelfsprekend gaan vinden, al dat moois om ons heen. Spiritualiteit heeft een nare bijsmaak gekregen. Spiritualiteit en geloof, te vaak is er jammergenoeg slecht over gesproken. Enkel naar negatieve effecten gekeken. Terwijl spiritualiteit en geloof gewoon bij de mens horen. Zonder spiritualiteit of geloof zijn we dieren.

Spiritualiteit is om ons heen, elke dag. Het ontstaan van mooie dingen. Sneeuw die uit de hemel valt en alles wit maakt. Regen in de zomer alles groener maakt. Maar ook in ons eigen leven. Voor mij persoonlijk gebeurt dit spiritueel proces bij het maken van mijn eigen kunstwerken. Daarin ontstaat er ook altijd iets bijzonders, een proces waaraan ik wel deelneem, maar absoluut niet de leiding in heb. Ik laat het gewoon gebeuren, ik laat het ontstaan. Ik kijk toe. Net als in de natuur zelf ontstaat er iets moois. Dat is spiritueel als je het zo bekijkt.

Maar ik zie het kunstwerk dat hier dan door ontstaat voor mezelf vooral ook als een soort belegging; op doek iets vastleggen om er later terug naar te kijken en er een goed gevoel bij te krijgen. Meer in de vorm van waardering voor het ontstane. En bij alle doeken zie ik steeds weer iets nieuws, waardoor ze voor mij elke keer weer meer waarde krijgen, als in emotioneel, qua gevoel, als ook in het werk op zich, de bijzondere structuren die door het proces ontstaan zijn. En ja, als ik die waarde dan uiteindelijk in iets moet uitdrukken om dat aan een ander door te geven, daarvoor hebben we ooit geld bedacht. Nu denk ik dat het woord beleggen in deze tijd naar enkel beleggen in geld gegroeid is, hoe haal ik er zoveel mogelijk rendement in geld uit, waarbij ik dus van mening ben dat als dat het doel is, enkel meer geld te verkrijgen, je met heel veel zaken net de plank helemaal mis slaat.

Kunst daarentegen kan een uitkomst zijn. De waarde die je aan een kunstwerk geeft is in eerste instantie vanuit je hart, een emotie, een gevoel, om dat dan uiteindelijk in iets uit te drukken hebben we dus geld bedacht, maar ja, sommige dingen blijven onbetaalbaar! Dan is die nominale waarde, het spirituele element, zo groot, dat is bijna niet in geld uit te drukken. En dat noemen we meestal; een wonder! Wonderbaarlijk. En dat is zeer uniek. Schaars en bijzonder. En maar voor enkelen weggelegd. Dat is dan voor de gewone burger, onbetaalbaar.
Zo lijkt!

Maar degene die goed kijkt, ziet pas echt hoe mooi het is!

Want die waarde, die is niet het geld, maar de emotionele spirituele waarde! En die, die maak je zelf. Zij die pas een kunstwerk gaan waarderen op het moment er een prijskaartje van twee miljoen bij hangt, zij kijken niet naar wat het nu echt voor hun waard is. Maar kijken enkel naar “het geld”.

Ben je zelf niet creatief en wil je beleggen in kunst, dan is het dus kunst een kunstenaar te vinden waar je vrijwel zeker van bent dat die succesvol gaat zijn, nog voor jou betaalbare kunst maakt, maar waarvan je vrijwel zeker weet dat die kunst in de loop van de tijd schaars gaat zijn.

Zal ik een geheim verklappen, als je tot hier nu al gelezen hebt, weet ik vrijwel zeker dat je het begrepen hebt!;)