Vandaag heb ik, samen met collega Wim Soede, de bijzondere taak om mijn collega’s binnen de klinische fysica mee te nemen in de complexiteit van Laag Frequent Geluid (LFG) Hinder, een maatschappelijk probleem dat steeds meer aandacht krijgt.
Dit onderwerp raakt niet alleen de wetenschap, maar ook het dagelijks leven van veel mensen die lijden onder de impact van hinderlijke geluiden die vaak nauwelijks meetbaar zijn. Bij de meeste gehinderden is de bron van het geluid zelfs óf nauwelijks aanwezig, óf in sommige gevallen helemaal niet vindbaar. Dat maakt de aanpak en de zoektocht naar een oplossing niet minder belangrijk – integendeel, het maakt het juist nóg uitdagender.
De afgelopen dagen, met name tijdens het congres waar ik twee boeiende sprekers mocht horen, is me steeds duidelijker geworden dat de sleutel tot de oplossing vaak dichterbij ligt dan we denken: in ons eigen brein. Als je kijkt naar de mens als één grote machine, gevuld met netwerken en schakelaars, kun je je voorstellen dat er maar een paar van die schakelaars juist hoeven te worden omgezet om de hele machine optimaal te laten functioneren.
In de zoektocht naar een oplossing spelen wij, als audiologen en klinisch fysici, een belangrijke rol. Wij zijn gewend om vanuit een multidisciplinaire aanpak te werken, wat ons een unieke positie geeft. Audiologie kan de discipline zijn die richting geeft aan de oplossing van LFG Hinder, vooral door onze kennis van hoe geluid in het brein verwerkt wordt. We begrijpen als geen ander dat de oplossing niet altijd zit in het aanpassen van de omgeving, maar soms juist in het aanpassen van de manier waarop ons brein geluid interpreteert.
Een andere belangrijke factor in de aanpak van LFG Hinder is de samenwerking met alle partijen in de regio: de gemeente, de GGD, ingenieursbureaus, huisartsen en nog veel meer. Deze partijen staan vaak in de frontlinie en krijgen meldingen van mensen die kampen met LFG-klachten. Het is essentieel dat we vanuit de audiologische centra (AC’s) een grote rol vervullen in dit proces. We hebben de expertise en het netwerk om een brug te slaan tussen de technische kant van geluid en de menselijke perceptie ervan.
Mijn taak vandaag is om mijn collega’s te overtuigen dat wij vanuit de AC’s een sleutelrol kunnen spelen in het vinden van oplossingen voor LFG Hinder. Het is een spannende taak, maar ik kijk ernaar uit om deze stap voor stap aan te pakken. Uiteindelijk ligt de oplossing niet alleen in het vinden van de bron van het geluid, maar vooral in hoe we de juiste ‘knoppen’ in ons brein weten te vinden.
Samenwerking en innovatie zijn hierin cruciaal – en ik ben ervan overtuigd dat wij een belangrijke bijdrage kunnen leveren.
Stap voor stap en met het raken van de juiste snaren.
Horen is zo veel meer dan enkel de oren.
New York: The City that Never Sleeps, and Never Goes Quiet
New York, de stad die nooit slaapt, is een plek waar geluid een constante metgezel is. Van het ochtendgeraas van de metro’s tot het gezoem van taxi’s en het geroezemoes van duizenden stemmen die de straten vullen – de stad leeft en ademt op het ritme van geluid. Zelfs midden in de nacht is er altijd iets te horen: sirenes die door de straten gieren, muziek die uit een club naar buiten stroomt, of het constante geruis van de Hudson River in de verte.
Voor velen is dit geluid de hartslag van de stad, een symfonie van energie die New York zijn unieke karakter geeft. Het is precies dit geluid dat de stad zijn bijnaam heeft gegeven: The City that Never Sleeps. Hier stopt het leven nooit, en dat merk je. Je voelt het in de vibratie van de straten en de drukte van Times Square, waar de lichten altijd fel schijnen, ongeacht het uur van de dag.
Toch, temidden van al dat geluid, weten New Yorkers een bepaalde balans te vinden. Waar voor de een het constante lawaai overweldigend kan zijn, zien de inwoners van de stad het als de soundtrack van hun leven. Het is een geluid van mogelijkheden, dromen die nooit ophouden en de onuitputtelijke energie van een plek die altijd in beweging is.
Of je nu geniet van de rustige wandelingen door Central Park of jezelf onderdompelt in het rumoer van de straten, één ding is zeker: in New York is stilte zeldzaam – en dat is precies hoe de stad het graag heeft. Het herkenbare geluid van deze stad hoort er gewoon bij.