Dag 1 (deel 3) – Superior Semi Canal Dehiscence en het Third Mobile Window Syndrome

Vandaag stond er een mini-college op het programma over een fascinerend onderwerp: Superior Semi Canal Dehiscence (SSCD) en het Third Mobile Window Syndrome, gepresenteerd door niemand minder dan dr. Gehard Gianoli. Hij stond aan de wieg van de ontdekking van deze syndromen en heeft sindsdien talloze patiënten geholpen door zijn diepgaande kennis op dit gebied.

Vooral voor patiënten bij wie evenwichtsklachten worden uitgelokt door geluid, is het van belang om aan SSCD te denken. Dit fenomeen, waarbij geluid bepaalde evenwichtsproblemen initieert, staat bekend als het Tullio-effect. Het was ontzettend boeiend om Gianoli’s inzichten te horen en meer te leren over deze zeldzame maar ingrijpende aandoening. Zijn lezing gaf ons een dieper begrip van hoe SSCD een derde ‘mobiel venster’ creëert in het binnenoor, dat de normale functie van het gehoor en evenwicht verstoort.

Terwijl ik naar het college luisterde, dacht ik meteen aan onze Nederlandse expert op dit gebied: prof. dr. Stokroos, KNO-arts in het UMC Utrecht. Zijn werk rondom SSCD en vergelijkbare aandoeningen is onmisbaar in Nederland. Vooral het Large Vestibular Aqueduct Syndrome (LVAS), dat soortgelijke symptomen veroorzaakt, kwam ook in mij op. Dit onderstreept het belang van samenwerking met KNO-artsen bij complexe casussen van hyperacusis en tinnitus.

Gelukkig heb ik korte lijntjes met Robert Stokroos. We kennen elkaar nog uit de tijd dat ik mijn opleiding tot klinisch fysicus-audioloog volgde in het MUMC+. Het mooie van zo’n professionele relatie is dat ik hem eenvoudig kan mailen met een vraag over een casus, en binnen 24 uur heb ik een antwoord. Hij weet dat hij hetzelfde van mij kan verwachten, wat onze samenwerking zo prettig en effectief maakt.

Dit soort interacties, zowel op internationale congressen als op nationaal niveau, maakt ons werk extra boeiend. De passie om met onze kennis mensen te helpen en de bereidheid om expertise te delen, is wat ons vakgebied zo bijzonder maakt.

Samen kunnen we écht een verschil maken voor onze patiënten, door complexe problematiek zoals SSCD en tinnitus beter te begrijpen en effectief te behandelen.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7477384/